Niezastąpiony drób i jajka ściółkowe

Jajka ściółkowe

Można pokusić się o stwierdzenie, że każda osoba spożywająca mięso i jego przetwory lubi mięso drobiowe. Każdego dnia korzystamy także z jaj, które są niezbędne do tworzenia wielu dań. Oczywiście najchętniej jadamy jajka ekologiczne, gdyż każdy pragnie być zdrowy. A taki będzie, gdy będzie się zdrowo odżywiał.

Jajka ściółkowe
Jajka ściółkowe

Chów ściółkowy kur w wiejskich gospodarstwach zapewnia jajka ściółkowe i ekologiczne. Wiejskie kury karmione są zazwyczaj domowym sposobem. A więc nie korzysta się tam z mieszanek, które wpływają na jakość jajka. Lecz nie tylko w wiejskich gospodarstwach można nabyć dobry towar.

Także ferma drobiu np. ekologicznie prowadzona zapewnia zdrowe drobiowe mięso, jak i jaja. W przemyśle gastronomicznym bardzo ważnym produktem są jaja. Jest to artykuł niezbędny do wytwarzania ciast. Ponadto jaja są niezbędnym produktem do produkcji na przykład makaronów, ciasta naleśnikowego, czy do przygotowywania panierki. Ferma drobiu zapewnia także mięso drobiowe, które posiada wielkie znaczenie w gastronomi. Drób, jako produkt kulinarny wykorzystywany jest zarówno w naszych gospodarstwach domowych, jak i lokalach gastronomicznych.

Na bazie mięsa drobiowego tworzonych jest wiele dań, bez których nasza domowa kuchnia, jak i kuchnia w lokalu gastronomicznym byłaby o wiele uboższa. Mięso drobiowe należy do niskokalorycznych produktów, co też nie jest bez znaczenia szczególnie dla osób będący w fazie odchudzania.

Szczególnie niska pod względem kaloryczności jest pierś z kurczaka, która została poddana wyłącznie gotowaniu. Udo z kurczaka również nie posiada wielu kalorii, lecz ma ich więcej niż wspomniana wyżej pierś z kurczaka.